Da li opensource softver pokreće sajtove parlamentarnih stranaka u Srbiji?

Dosta prašine se diglo kada je Vlada Srbije prošle godine potpisala sporazum sa kompanijom Microsoft. Najveći, iako možda ne i suštinski, problem je cena koju će država morati da plati ovoj kompaniji. Radi štednje stežemo kaiš, povećavamo poreze a kupujemo skup softver koji nam realno nije potreban. Da li smo mogli da prođemo jeftinije? Svi znamo da jesmo. Korišćenje Linux-a i softvera otvorenog koda je nešto na šta su se odlučile zemlje mnogo bogatije od Srbije (Francuska, Španija i mnoge druge). A kakva je situacija na srpskom webu? Pošto su Linux i opensource softver daleko zastupljeniji na internetu nego na računarima, odlučio sam da proverim koje tehnologije se koriste na websajtovima parlamentarnih stranaka u Srbiji. U tekstu predstavljamo rezultate.

joomla-drupal-wordpress

Koji softver pokreće sajtove parlamentarnih stranaka u Srbiji?

Rezultati istraživanja predstavljeni su u tabeli:

StrankaDomenCMSKomentar
Demokratska strankahttp://www.ds.org.rs/Joomla 2.5
Demokratska stranka Srbijehttp://dss.rs/Custom + (*Joomla 1.5, Wordpress 3.6.1.)Glavni sajt (http://dss.rs/) koristi custom CMS. Ali sajtovi DSS Novi Sad i DSS Niš koriste pomenute CMS-ove.
Jedinstvena srbijahttp://www.jedinstvenasrbija.org.rs/Custom
Liberalno demokratska partijawww.ldp.rs/Custom + (Wordpress 3.6.1)Glavni sajt je custom. Sajt omladine koristi Wordpress
Liga socijaldemokrata Vojvodinehttp://www.lsv.org.rs/Custom + (Joomla, Wordpress)Glavni sajt koristi custom CMS ali su sajtovi gradskih odbora (Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin) na Wordpress-u i Joomla-i
PUPShttp://www.pups.org.rs/Custom
Savez vojvođanskih Mađarahttp://vmsz.org.rs/srDrupal 7
Socijaldemokratska partija Srbijehttp://www.sdpsrbije.org.rs/Wordpress 3.5.1
Socijalistička partija Srbijehttp://sps.org.rs/Wordpress 3.8
Demohrišćanska stranka Srbijehttp://www.dhss.org.rs/Joomla 2.5Partner u poslaničkoj grupi je SPO čiji sajt ima custom CMS
Ujedinjeni regioni Srbijehttp://ujedinjeniregionisrbije.rs/Wordpress 3.3.1
Srpska napredna strankahttp://www.sns.org.rs/Drupal 7
Nova Srbijahttp://www.nova-srbija.org/Microsoft Front PageVan konkurencije. Tehnologija koja se ne koristi više od 10 godina.

Da li vas iznenađuju ovakvi rezultati?

Opensource CMS-ovi, WordPress, Joomla ili Drupal „pronađeni“ su na sajtovima gotovo svih parlamentarnih stanaka (ili na sajtovima odbora). Izuzetak su Jedinstvena Srbija i PUPS (Nova Srbija je van konkurencije).
Ipak, ovi rezultati nisu iznenađujući jer su u pitanju široko korišćene i sveprisutne tehnologije na internetu. Kao što je istaknuto, opensource tehnologije i Linux procentualno su mnogo više zastupljene na internetu nego na samim desktop računarima.
Zbog čega se biraju ova rešenja? Mnogi su razlozi i previše bi bilo razlagati ih u ovom tekstu. Pošto moramo da štedimo, ističemo prvo materijalnu stranu: Ova rešenja, u sferi izrade websajtova, daleko su jeftinija i lakša za izradu i  održavanje a ne manjka im ni funkcionalnosti.

Gde je tu Microsoft?
Kada bismo direktno poredili ove rezultate sa operativnim sistemima i sporazumom sa Microsoftom, poredili bismo babe i žabe a pritom bismo bili i bezobrazni. To je jasno. Ipak možemo izvući jednu paralelu između ove dve stvari, na nivou principa i to principa štednje. Da se Vlada Srbije vodila istim principima štednje, kao stranke kada su plaćale izradu websajtova do sporazuma sa Microsoftom ne bi nikada ni došlo. Međutim, u pitanju su mahom iste stranke, gde nastaje problem?
Da li se to možda stranke rukovode različitim principima kada nešto treba da plate iz svog džepa i kada donose odluke o trošenju novca iz republičkog budžeta ostaje da se proveri. Ukoliko nisu znali, sada ima kažemo: Vi već koristite opensource i mnogo dobro vam ide.

Bonus: Da li su sajtovi spremni za najavljene izbore 2014?

Da se malo dotaknemo sigurnosti. Korišćenje zastarelih i neažurnih verzija opensource softvera može biti vrlo opasno. Ovo pravilo važi i za tri pomenuta CMS-a.
Na primer, nedavno su albanski sajber kriminalci dva puta u roku od dva dana srušili sajt Fakulteta bezbednosti. Sajt je padao vrlo lako jer je koristio zastarelu i nepečovanu instalaciju Joomla-e.
Wordpress 3.5.1 i starije verzije takođe imaju ozbiljne sigurnosne propuste.
Osnovno pravilo koga se treba pridržavati: Ukoliko koristite opensource, uvek koristite ažurnu verziju.

Što se tiče ažurnosti verzija CMS-ova zatečenih na sajtovima stranaka, situacija je zabrinjavajuća. Pogotovo, ako imamo u vidu da se mahom ne pošuju neke osnovne sigurnosne preporuke.
Za sada samo savet: Prvo update pa Izbori 2014.
O ostalim pravilima i savetima za sigurno korišćenje WordPress-a posvetiću ceo jedan od sledećih postova na blogu. U pitanju je vrlo široka i interesantna tema.

2 Responses

  1. Šta pokreće sajtove državnih institucija, agencija i javna preduzeća?

    […] nekoliko nadelja u postu „Da li opensource softver pokreće sajtove parlamentarnih stranaka u Srbiji?“ napravio sam mini istraživanje koje CMS-ove koriste parlamentarne stranke u Srbiji. […]

Leave a Reply